Kiracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Her ev sahibi evini iyi bir kiracıya vermek ister. Bu nedenle, iyi kiracı seçimi her ev sahibi için önem arz eder. Bir gayrimenkul kiralamak, beraberinde belli başlı sorumluluklar ve zorluklar da getirebilir. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler göz ardı edilirse, gayrimenkul sahibinin hem ekonomik hem de pratik açıdan verim sağlaması zorlaşabilir. Bu noktada yardıma koşan Hupev; ev sahibine, kiracı bulmak ve ev kiralarken gerekli belgeler ile ilgili destek sağlamak gibi pek çok konuda yardımcı olur. Böylece, gayrimenkul sahipleri, mülklerini kazançlı bir şekilde değerlendirebilir ve olası negatif sonuçlarla karşılaşma ihtimalini minimuma indirebilir.

Ev sahipleri, maddi ve manevi kayıp yaşamamak için kiracı seçerken her detayı değerlendirmeli, doğru seçimi yapmak için ince eleyip sık dokumalıdır. Hupev ev sahipleri bu konularda da e ndişe etmeden evlerini güvenle kiraya verebilir.

Hupev’in kiracı seçerken bilinmesi gerekenleri detaylandırdığı bu içerik sayesinde, ev sahipleri, “Kiracı nasıl seçilir?” ve “Doğru kiracı nasıl bulunur?” gibi sorularına cevap bulabilir, kiracı seçerken dikkat edilmesi gereken bilgileri öğrenebilir.

Kiracı Nasıl Seçilir?

Hedeflenen süre içinde kiracının evden çıkmaması ihtimali çoğu gayrimenkul sahibi için rahatsız edicidir. Bu nedenle, kiracı seçmeden önce atılması gereken ilk adım, kiraya verilecek olan gayrimenkulün ne kadar süre kirada kalacağına karar vermek, potansiyel kiracıları buna göre değerlendirmektir. Böylece hem ev sahibinin hem de potansiyel kiracıların beklentilerinin uyuştuğundan emin olunur. 

Bu süreçte, ev sahipleri beklentilerine en uygun adayları bulmasında yardımcı olacak, kiralama işleminin tüm yasal boyutları hakkında bilgi sahibi bir kurum ile çalışmayı tercih edebilir. İyi bir danışman sayesinde gerek kira oranını doğru yapabilmek gerek doğru kiracıyı bulmak kolaylaşır. Zira, böylesine kritik adımlarda hata yapmak, hedeflenen kiracı profiline ulaşamamaya neden olarak gayrimenkul sahibinin zaman ve para kaybetmesine neden olabilir.

Bir gayrimenkul sahibi, kiracı bulmak için aradığı nitelikleri doğru şekilde belirlemeli ve kiracı tercihlerini buna göre yapmalıdır. Bu süreçte depozito şartlarını belirlemek veya evin ya da eşyaların korunmasını sağlamak adına kiracıdan kefil talep etmek elzemdir. Bütün bu konuları ayrıntılarıyla birlikte kira sözleşmesine eklemek ve ancak bu şartları kabul eden kiracılarla anlaşmak tüm sürecin pürüzsüz ilerlemesi için önemlidir.

Kurumsal Kiracı Nasıl Bulunur?

İyi bir kiracı bulmanın ilk adımı iyi bir mal sahibi olmaktan geçer. Kiraya verilecek olan gayrimenkulün iyi durumda olması, eğer ev ise yaşam alanının ve donanımının yaşamaya uygun olması elzemdir. Özellikle eşyalı kiralık daire arayan kiracılar için en önemli konulardan birisi evdeki eşyaların bakımlı, temiz ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Ancak, söz konusu kurumsal kiracı olduğunda biraz daha detaycılık gerekebilir. Pek çok gayrimenkul sahibinin kurumsal kiracı bulma konusunda zorluk yaşamasının sebebi, gayrimenkulünü kurumsal kiracılara uygun hâle getirmemelerinden kaynaklanır. Halbuki, “Kurumsal kiracı nasıl bulunur?” sorusunu soran çoğu gayrimenkul sahibi, bazı konularda daha dikkatli olarak istedikleri kiracı kitlesine ulaşabilirler.

Örneğin, kurumsal kiracıların baktığı başlıca özelliklerden birisi gayrimenkulün yeterli alt yapıya sahip olmasıdır. Ofis veya işyeri gibi alanların kurulacağı kiralık gayrimenkullerin odalarında yeterli sayıda priz bulunması, yapının sağlam ve mümkünse odaların ses geçirmez olması, iç mekânın bakımlı olması ve su ya da elektrik gibi tüm hizmetlerin bulunması önem arz eder. Kiracılar, bu tür gayrimenkullerin gerçekleştirecekleri operasyonlara uygun bir şekilde tasarlanmış olmasını beklerler.

Özellikle kurumsal kiracı ararken her daim profesyonel olmak, eksiksiz bir sözleşme ile kiracının karşısına çıkmak ve ödeme tercihini elden değil, banka ve benzeri resmi kanallar aracılığıyla gerçekleştirmek gerekir. Kurumsal yapılar resmiliğe ve yasallığa önem verdiği için yapılan anlaşmada tüm detayların yer alması ve şeffaflığa önem verilmesi elzemdir.

Kurumsal kiracı bulurken mümkün olduğunca gayrimenkul durumunu, gayrimenkulde yer alan donanımların kiracıya sunulup sunulmayacağı ve gayrimenkulün nasıl sunulacağı gibi detayları planlamak, yasal adımların tamamında net bir tutum sergilemek ve bu süreci yönetecek profesyonel bir firmadan yardım almak doğru kiracı adayları ile karşılaşma konusunda avantajlı olacaktır.

Kiracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

“Kiracı nasıl seçilir?” sorusu, gayrimenkul sahiplerinin cevabını merak ettiği soruların başında gelir. Kiracı seçerken dikkat edilmesi gerekenler, kira sürecinin verimli ve sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için önem verilmesi gereken detaylardır. Bu nedenle, her ev sahibinin belli başlı konularda dikkatli olması, potansiyel kiracıları önceden belirlediği kriterlere göre değerlendirmesi önerilir. Kiracı seçerken dikkat edilmesi gerekenler, beş madde ile sıralanabilir:

  1. Kiracının kira ödeme geçmişi
  2. Kiracının iş geçmişi
  3. Kiracının yaşam tarzı
  4. Evde yapılabilecek değişiklikler
  5. Güvenlik

Gayrimenkul sahibi, kiracı adaylarını değerlendirirken bu beş maddeyi göz önünde bulundurarak seçim sürecini kolaylaştırabilir. 

Kiracının Kira Ödeme Geçmişi

Bir kiracının kira ödeme geçmişi, gelecek kira süreçlerindeki davranışları için öngörü sağlar. Bu sebeple, ev kiralarken nelere dikkat edilmeli diye merak eden bir gayrimenkul sahibinin yapması gereken ilk şey kiracının ödeme geçmişi hakkında bilgi edinmektir.

Bir kiracının önceki kiralarını düzenli ödeyip ödemediği, gecikme olduysa telafisini ne zaman ve nasıl gerçekleştirdiği ya da sözleşmede belirtilen süre sonunda gayrimenkulden çıkıp çıkmadığı göz önünde bulundurulması gereken önemli detaylardır. Ödeme geçmişinde bazı pürüzler ve düzensizlikler olan bir kiracıyla çalışmadan önce iki kere düşünmekte fayda vardır.

Eğer kiracının diğer konularda eksiği yoksa, yalnızca ödeme geçmişinde düzensizlikler söz konusuysa ve daha iyi bir kiracı adayı da yoksa kiracıyla konuşulup durum açıklığa kavuşturulabilir. Ancak bunun da riskleri olabileceğini, kiracının geçmiş alışkanlıklarını devam ettirebileceğini göz önünde bulundurulmalıdır. Düzenli bir ödeme geçmişi olan kiracılar tercih etmek daha risksizdir.

Kiracının İş Geçmişi

Tıpkı ödeme geçmişi gibi iş geçmişi de kiracıyı tanıma konusunda önem taşıyan bir detaydır. Sürekli iş değiştirmiş ya da işten kovulmuş bir kiracıyla çalışmak uzun vadede çeşitli riskler içerebilir.

Örneğin, önceki 5 yıl içerisinde uzun süre işsiz kalmış ya da birden fazla kez çalıştığı yerden ayrılıp farklı bir yere geçiş yapmış kiracılarla çalışmak riskli olabilir. Zira, bu kiracının gelecek yıllarda uzun süreler çalışmaması durumunda kiranın gecikme, hatta ödenmeme ihtimali olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Kiracının Yaşam Tarzı

Kiracının yaşam tarzı da bir gayrimenkul sahibinin dikkat etmesi gereken maddelerden biridir. Gürültü yapan ve etrafındaki insanları rahatsız eden bir yaşam tarzına sahip kimseler, gayrimenkul sahibi ile komşuların arasında problem oluşmasına neden olabilir. 

Kiracının yaşam tarzı yalnızca çevreye değil gayrimenkule de zarar verebilir. Örneğin, temizlik alışkanlığı olmayan ve dikkatsiz davranışlar sergileyen bir kiracı, gayrimenkulün hasar görmesine neden olarak ev sahibine maddi zarar verebilir.

Evde Yapılabilecek Değişiklikler

Çoğu gayrimenkul sahibi, kiraladığı gayrimenkulü ilk hali gibi teslim almak ister. Bu nedenle, bir kiracının evde yapabileceği değişiklikler de göz önünde bulundurulmalıdır. İstenmeyen değişikliklerin önüne geçmek adına gayrimenkul sahibi, kiracı ile konuşmalı, ne gibi değişiklikler yapabileceğini ve hangi değişiklikleri kesinlikle yapmaması gerektiğini belirtmelidir. Gayrimenkulün hangi durumda teslim edildiği ve kiracının evde yapabileceği değişikliklerin neler olduğu da sözleşmeye dahil edilebilir.

Güvenlik

Bir gayrimenkul sahibi, seçtiği kiracının güvenilir bir kişi olduğundan emin olmalı, güvenlik konusunu teyit etmeden gayrimenkulü kiraya vermemelidir. Zira, güvenilir olmayan, dürüst bir izlenim vermeyen bir kiracı yalnızca gayrimenkulü değil çevrede yaşayan kimselerin de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir.

Evi Kiraya Verirken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bir gayrimenkul kiraya verilirken kira sözleşmesi nedir ve kira sözleşmesinin hazırlanması için hangi belgeler gereklidir bilmek gerekir. 

Kira sözleşmesi, kiralanan mülkün belirli bir süreyle kiracıya devredildiği ve bu süre boyunca kiracının mal sahibine kira ödeyeceğini belirten belgedir. Bu sözleşmenin yapılması için ibraz edilmesi gereken belirli evraklar söz konusudur. Söz konusu evraklarda bir eksiklik olması, kira işleminin sekteye uğramasına ya da yasal olarak tanınmamasına neden olabilir. Bu durumun söz konusu olduğu senaryolarda, ev sahibi ya da kiracı, mağduriyete uğramaları durumunda bunu ispat edemez ve zarara uğrar. 

Dolayısıyla, her türlü olumsuz ihtimali ortadan kaldırmak için gerekli belgelerin tamamını hazırlamak ve gerekli makamlara bunlarla başvuruda bulunmak gerekir. Ev kiralarken gerekli belgeler arasında şunlar sayılabilir:

  • Mülk adresi
  • Kişinin kimliğini kanıtlayan belge (kimlik, sürücü belgesi, pasaport)
  • Zorunlu deprem sigortası (DASK)
  • Mülk demirbaş listesi
  • Eski elektrik, doğalgaz ve su faturası
  • Kira tutarının yatırılacağı banka hesap numarası

Hangi Durumda Ev Sahibi Sözleşmeyi Feshedebilir?

Bazı durumlarda ev sahibi sözleşme süresi dolmadan kiracıyı mülkten çıkarmak isteyebilir. Bir kira sözleşmesi üç farklı şekilde feshedilebilir:

  • Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshi
  • Mülk sahibinin davası sonucunda kira sözleşmesinin feshi
  • Kiracı kaynaklı kira sözleşmesinin feshi

Bildirim, kira sözleşmesinin bitişine 15 gün kala, kiracının mülk sahibine bildirim yapması yoluyla gerçekleşir. Dava yoluyla yapılan fesih ise mülk sahibinin asliye ticaret mahkemelerine başvuru yapmasıyla olur. Kiracı kaynaklı fesihler ise kiracı sözleşmeyi ihlal ettiğinde veya sözleşme şartlarını yerine getirmediğinde ev sahibi icra yoluyla kira sözleşmesini sonlandırabilir. Eğer kira sözleşmesinin feshi sonrasında kiracı gayrimenkulü boşaltmazsa tahliye davası açılır ve mülkün icra yoluyla boşaltılması süreci başlar.