Oturma Odası Tasarımı Nasıl Yapılır?

Dekorasyon, tarih boyunca insanların dönemin koşullarına paralel olarak yaşam alanlarını konfor, rahatlık ve estetik yaratmak adına oluşturdukları bir tasarım türüdür. Dekorasyon evde en çok kullanılan odalardan biri olan oturma odası tasarımı yapmak adına da büyük öneme sahiptir. Oturma odası tasarım fikirleri bir bütün olarak evin tarzına, odanın küçüklüğüne, şekline, aldığı ışığa göre belirlenerek oluşturulur. Oturma odası tasarım örnekleri göz önüne alınarak tasarıma karar verilebilir ancak göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsur odanın büyüklüğü olacaktır. Küçük oturma odası tasarımı yaparken daha büyük bir oturma odasına oranla seçilecek tasarım, renk, eşya ve objeler elbette daha farklı olacaktır. Oturma odasında rahat bir uzanma alanı, aydınlık ve ferah bir ışıklandırma, tarza ve tasarıma uygun tablo ve resimler, bir kitap okuma köşesi, yeşil bitki ve sade objeler kullanılabilir. Rahat koltuklar, oda büyüklüğüne orantılı bir televizyon ve televizyon ünitesi ve kullanışlı bir sehpa seçimi odanın temel parçalarını oluşturacaktır.

Oturma Odaları için Perde Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odası için perde seçiminde odanın büyüklüğü ve pencerelerin büyüklüğü oldukça önemlidir. Odanın aldığı ışık ve odanın güneşe konumu da göz önünde bulundurulması gereken konulardandır. Odanın pencereleri küçükse odaya kalın ve ışık geçirmez perdeler seçmek yerine ışığı daha iyi alması için ince tüller tercih edilebilir. Ayrıca oturma odasında tercih edilen dekorasyon tarzı da çok önemlidir. Spor tarzda bir oturma odası için stor perdeler veya ince tüller tercih edilebilir. Bohem tarzda bir oturma odası için ise hasır storlar, krem tonlar ve ahşap storlar uygun olacaktır. Klasik tarzda büyük bir oturma odası için ise kalın kenar perdeler, gipürlü veya dantel figürlü tüller kullanılması uygun olacaktır. Küçük bir oturma odası için en iyi tercih ışığı geçiren açık tonlarda ve ince seçilen tül perdeler olacaktır. Ekru, krem ve bej tonlar ortamı ferah gösterecektir. Gri tonlar odaya derinlik veren bir renk olarak geniş bir görüntü sağlayacaktır. Küçük oturma odaları için desenli ve koyu renkte kalın perdeler çok da uygun olmayacaktır. Büyük oturma odaları için ise tercih edilen dekorasyon tarzına uygun olarak kumaş, desen ve renk belirlenmeli, koltukların, duvarın ve zeminin rengine ve dokusuna göre hareket edilmelidir. Küçük pencereli veya küçük oturma odalarına göre daha zengin bir seçeneğe sahip olunacağından çeşitlilik de çok olacaktır. Fon perdeler, kruvaze perdeler, bölme, briz, stor ve ranso perdeler odanın stiline göre tercih edilebilir. Koltuk ve odaya hakim olan renklerle kontrast oluşturacak renkler kullanılarak oturma odasında hoş bir hava yaratılabilir.

Oturma Odaları için Perde Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oturma odaları için perde seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır;

  • Oturma odasının tarzı belirlenmiş olmalıdır ve perde seçimi buna uygun olarak yapılmalıdır.
  • Oturma odasındaki duvar rengi, koltuk rengi, mobilya ve halıların rengi belli olmalıdır ve perde seçimi de bu renklere göre seçilmelidir.
  • Pencerelerin büyüklüğü, odanın büyüklüğü ve aldığı ışığa göre hareket edilmelidir. Bu unsurlara uygun perde kumaşı, rengi ve mekanizma seçimi yapılmalıdır.
  • Mümkünse perde seçimi en sona bırakılmalı ve tüm eşyalar seçildikten sonra ortama en doğru havayı verecek ve stili tamamlayacak olan perdenin seçimi yapılmalıdır.
  • Minimalist, spor ve bohem tarzlar için storlar, ketenler, açık tonlar ve kısa perdeler tercih edilebilir. Modern, klasik, country tarzında oturma odalarında ise uzun, desenli, koyu, dokulu kumaşlı perdeler rahatlıkla tercih edilebilir.
  • Perdenin mekanizması iyi seçilmeli, temizliği ve tekrar monte edilmesi gibi durumlardaki pratikliği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Desenli halılar, desenli koltuklar ve zengin obje, aksesuar ve eşya kullanımı söz konusu olduğunda desensiz düz renkli perdeler seçilmelidir. Eğer oturma odası doğal tonlar ve açık tonların
  • kullanıldığı desensiz ve minimal dekorasyonlu bir tarza sahipse daha hareketli, desenli ve renkli perdeler tercih edilerek güzel bir denge sağlanabilir.
  • Güneşlik ve tül tercih edilecekse aynı renklerin farklı tonları kullanılarak uyum sağlanabilir. Güneşlik tülden istenilen oranda koyu olarak belirlenebilir.

Oturma Odaları için Halı Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odaları için halı seçimi yapmak evin en çok zaman geçirilen yerlerinden biri olması açısından önemlidir. Oturma odasının genişliği ve şekli halı seçilirken göz önüne alınır. Halının şekli dikdörtgen, kare veya yuvarlak olarak odanın genişliği ve şekline göre belirlenebilir. Halının yazlık veya kışlık olması, dokuma cinsi kalınlığı ve ipliği kullanılan mevsime ve evin bulunduğu konumun koşullarına göre değerlendirme yapılarak seçilir. Halının rengi ise koltuklarla, perdelerle, döşeme yapısı ve rengiyle, duvarların rengi ile bir uyum oluşturulacak şekilde tercih edilmelidir. Oturma odasında çok renklilik ve çeşitlilik hâkimse daha sade renkler ve desenler tercih edilmelidir. Küçük oturma odalarında açık renk ve desensiz halılar tercih edilebilir. Büyük oturma odalarında ise birden fazla halıya yer verilebilir. Desenli ve renkli modeller odanın tarzına ve eşyaların hareketliliğine göre rahatça tercih edilebilir. Bohem, country, klasik, avangarde, retro veya minimal oturma odası olarak seçilen tarza uygun bir halı tercih edilmesi çok önemlidir. Gerektiğinde bir uzmandan en uygun seçim yapma konusunda danışmanlık almak özel tasarım oturma odası için oldukça yararlı olacaktır.

Oturma Odaları için Halı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oturma odası tarzı, renkleri, objeleri, kullanılan desenleriyle birlikte halının bir bütünlük oluşturması çok önemlidir. Oturma odaları için halı seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Oturma odaları için tercih edilecek halı türü oturma odasının ne tarz tasarlandığına bakılarak seçilir. Oluşturulan tarza uygun doku ve renkte halı tercih edilmelidir.
  • Özellikle en çok kullanılan odalardan biri olması açısından oturma odası halısının leke tutmayan veya kolay temizlenebilen bir yapıda tercih edilmesi de avantaj sağlayacaktır.
  • Odanın büyüklüğüne göre halı seçimi yapılmalıdır. Dümdüz ve derin bir zemin için gri veya bej tonlarda döşeme halılar tercih edilebilir. Küçük odalar için küçük ince ve uzun halılar ve kilimler
  • kullanılabilir. Büyük odalar için ise parça halılar rahatlıkla kullanılabilir.
  • Desen ve objelerin çok kullanıldığı oturma odalarında düz renkler tercih edilmelidir.
  • Küçük odalarda daha açık tonlar kullanılarak ferah bir hava yaratılmalıdır.
  • Modern tarzlar için daha soğuk renkler kullanılmalıdır. Daha klasik ve geleneksel tarzlarda oluşturulmuş oturma odaları için ise daha sıcak tonların kullanılması uygun olacaktır.

Oturma Odasında Halı Boyutuna Nasıl Karar Verilir?

Oturma odaları için seçilen halıların boyutları, genellikle salon gibi geniş bir oda olmadığından dolayı oldukça önemlidir ve titizlikle seçilmelidir. Genellikle halı boyutları 140x200, 160x230, 120x180 ve 200x300 ebatlarındadır. Oturma odaları genellikle salonlara göre daha küçük olduğundan halılar koltukların ayaklarına 15-20 cm girecek şekilde ölçülerek alınmalıdır. Yapılması gereken en pratik yol odanın metrekaresini hesapladıktan sonra ve eşyaların büyüklüğünü ve kapladığı yeri göz önüne aldıktan sonra bu ölçüm ve gözlemlere uygun büyüklükte halıyı tercih etmektir. Eğer 4m2 bir halı seçecekseniz; 150x230 cm, 160x230 cm, 170x240 cm, 160x240 cm ölçülerinde halıları tercih edebilirsiniz. 5 m2’den geniş bir oturma odanız varsa 170x300 cm, 180x280 cm, 170x250 cm, 180x250 cm ideal ölçüler olacaktır. 3 metrekare içi ise 140x200 cm, 150x200 cm, 150x190 cm, 130x190 cm boyutlarında bir halı tercih edebilirsiniz.

Oturma Odası için Koltuk Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odası gün içerisinde sıklıkla kullanılan, dinlenilen, uzanıp tv izlemek, çalışmak ve misafirlerle sohbet etmek gibi aktiviteler yapılan birçok amaca hizmet eden bir odadır. Oturma odalarında bu kadar çok vakit geçiriliyorsa içerisindeki eşyalar, mobilyalar da işlevsel ve rahat olmalıdır. Oturma odası koltukları da bu sebeple en önemli eşyalardandır. Rahat bir köşe koltuğu, yatağa dönüşebilen işlevsel koltuklar, ikili ve üçlü koltuklar odanın büyüklüğüne göre tercih edilebilir. Oturma odalarında daha çok rahatlık ön planda olacağından klasik dekorasyonlar yerine daha spor ve minimal tarzlar, kır stilini yansıtan çiçekli koltuklar, modern köşe koltukları ve pastel tonlarda düz koltuklar rahatça seçilebilir. Zıt renkler kullanılarak renkli ve enerjik bir ortam sağlanabilir veya bir dinlenme odası gibi tasarlanarak daha sakin ve soft renkler tercih edilebilir. Bol yastıklı modeller, geniş ve rahat süngerli koltuklar bir oturma odası için en çok tercih edilecek ve rahat edilecek seçeneklerdendir.

Küçük oturma odaları için küçük ve çok sayıda koltuk yerine daha geniş büyük ve az sayıda koltuk daha doğru bir tercih olacaktır. Minimal tarzda olduğu gibi eşyaların az ve büyük tercih edilmesi geniş ve ferah bir görüntü sağlayacaktır. Oda küçük diye küçük küçük ve çok sayıda eşyanın kullanılması odayı daha karmaşık ve küçük gösterecektir. Koltuk seçimi de küçük oturma odaları için bu mantıkla yapılmalıdır. Büyük oturma odaları için seçim ise alanın büyüklüğüne göre ikili ve üçlü koltuklar veya köşe koltuk ve berjerler şeklinde yapılabilir. Küçük odalarda koltuklar daha soft renklerde ve desensiz olarak seçilmelidir. Daha büyük odalar için İse zıt renklerin ve desenlerin kullanıldığı koltuklar tercih edilebilir.

Oturma Odaları için Koltuk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oturma odaları için koltuk seçerken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar şunlardır;

  • Oturma odasının ölçüsü alındıktan sonra koltukların nerelere yerleştirileceğine karar verilmeli ve buna uygun ölçülerde koltuk seçimi yapılmalıdır.
  • Küçük bir oturma odası söz konusu ise çok fazla koltuk ve takım halinde koltuklar odayı sıkışık ve daha küçük gösterecektir. Bunun yerine ölçülere uygun köşe koltuklar veya belirlenen alanı kaplayan ölçüde büyük ve geniş tek bir koltuk tercih etmek daha uygun olacaktır.
  • Çok büyük bir oturma odasına koltuk tercihi yapmak da aslında oldukça zordur. Alan çok genişse oturma grupları rahatlıkla tercih edilebilir.
  • Ortama enerji ve hareketlilik katacak tercihler yapmak da büyük alanların boş ve soğuk görüntüsünü dengeleyecektir. Bunun için daha renkli, desenli kumaşlardan faydalanılabilir ve diğer eşyalara zıt renklerde koltuklar tercih edilebilir.
  • Evde misafir odası yoksa oturma odasına açılarak yatak haline dönüştürülebilen koltuklardan almak bu konudaki eksikliği giderecektir.
  • Kullanım sıklığı yoğun olan oturma odaları en çok temizliğe ihtiyaç duyulacak odalardandır. Bu durum göz önüne alındığında koltuk kumaşının kolay temizlenebilen yapıda olması oldukça önemlidir. Leke tutmayan veya kolay temizlenebilen kumaş türleri tercih edilmelidir.
  • Evcil hayvanların olduğu evler için, buna uygun üretilen kumaşlarda koltuklar tercih edilmesi de koltukların uzun ömürlü olması açısından büyük avantaj sağlayacaktır.

Oturma Odaları için Koltuk Rengi Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odaları için renk seçimi, desen seçimi ve kumaş seçimi koltuğu ve odayı bütünüyle değiştirebilen unsurlardır. Koltuk rengi seçimi; odanın aldığı ışık, odanın büyüklüğü, kullanılan diğer mobilya, eşya ve aksesuarların renkleri ve odanın tarzına göre belirlenmesi gereken bir tercih olacaktır. Country ve kır evi tarzı bir oturma odası için çiçekli ve sıcak tonlarda renkler tercih edilebilir. Minimal, bohem tarzda bir oturma odası için krem ve açık kahve tonları ve etnik desenli kumaşların kullanıldığı koltuklar tercih edilebilir. Modern tarzda bir oturma odasında ise daha çok bej ve gri tonlar ve soğuk renkler tercih edilebilir. Küçük odalarda desen kullanımı ölçülü olmalı daha çok düz ve sakin renkler tercih edilmelidir. Son zamanlarda farklı tarzların harmanlanarak zıt ve birden fazla rengin kullanıldığı dekorasyon tarzlarında ise koltuk rengi ve desenleri özgürce zıtlıklardan bir uyum sağlayarak tercih edilebilir.

Oturma Odası İçin Aksesuar Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odası aksesuar seçimi yapmadan önce oda için belirlenmiş olan tarz göz önüne alınmalıdır. Oturma odasında kullanılabilecek aksesuarlar birçok eşya bulunan bu odaları karmaşık göstermeyecek, göz yormayacak ve ferahlık vererek ortamın toparlanmasını sağlayacak işleve sahip türde aksesuarlar olmalıdır.

Bitkiler, dergilik ve sepetler, kitaplıklar, raflar, resimler, tablolar, abajurlar ve avizeler dekorasyon türüne göre aksesuar olarak oturma odalarında kullanılabilir. Bitkiler ortama her zaman ferah ve doğal bir hava katacaktır. Kumanda gibi aletleri bir arada toparlayan koltuk cebi gibi aksesuarlar da yine ortamı toparlayıcı aksesuarlardandır. Yine ortamı düzene sokan dergilikler ve özel raflar da oldukça işlevsel aksesuarlar arasındadır. Hasır ve sepet tarzı aksesuarlar özellikle etnik ve bohem tarzda odalar için aksesuar olarak kullanılabilir. Modern çizgideki oturma odalarında daha çok büyük ve az aksesuarlar, büyük sofistik ve soyut tablolar ve sanatsal aksesuarlar kullanılabilir.

Oturma Odaları için Aksesuar Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oturma odaları için aksesuar seçerken şunlara dikkat edilmelidir;

  • Odanın tarzına uygun olarak aksesuar seçimi yapılmalıdır.
  • Küçük oturma odaları için seçilecek aksesuarlar sade ve az sayıda olmalıdır.
  • Bitkiler, sepetler, makrome ürünler, tablolar birbiri ile bir bütünlük oluşturacak aksesuarlar oturma odaları için seçilecek ideal seçimler olacaktır.
  • Büyük ve modern tarzda oturma odaları için sanatsal aksesuarlar tercih edilebilir.
  • Odanın bir duvarında yoğun olarak resim çerçeveleri asılabilir.
  • Odanın köşelerine yerleştirilecek olan raflar veya küçük kitaplıklar hem yerden tasarruf sağlayacak hem de hoş bir görüntü verecektir.
  • Sehpalara, raflara konulacak mumlar, şamdanlar ve tütsülükler de hoş bir aksesuar seçimi olacaktır.
  • Duvarlara monte edilmiş abajur ve ışıklar da oturma odalarına hoş bir hava katacaktır.

Oturma Odası için Tablo Seçimi Yapılıdır?

Oturma odasına asılan tablolar odanın daha sıcak, daha dekoratif ve sanatsal görünmesini sağlayacak aksesuarlardandır. Oturma odasına tablo alırken öncelikle odanın konsepti göz önüne alınmalıdır. Oturma odasının dekorasyon stiline uygun olacak çerçeve, resim ve bu tarza uygun renk ve malzemede bir tablo olmasına özellikle dikkat edilmesi gereklidir. Tablolar soyut, manzara, bir fotoğraf karesi, sanatsal çizgilerde bir eser şeklinde olabilir. Çerçeve odanın tarzına uygun olmalı, oda ile bir bütünlük sağlayacak nitelikte olmalıdır. Spor ve kır evi dekorasyon tarzında bir oturma odası için manzara resimleri, doğa ve çiçekli tablolar uygun olacaktır. Bohem gibi dekorasyon tarzlarında etnik çizgilerde tablolar tercih edilebilir. Modern tarzda ve minimal olarak döşenmiş oturma odalarında ise soyut ve sofistike tablolar kullanılabilir.

Oturma Odaları için Tablo Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oturma odaları için tablo seçimi yaparken şu adımlara dikkat edilerek tablo tercihi yapılmalıdır.

  • Odanın büyüklüğüne uygun ölçülerde tablolar kullanılmalıdır. Küçük bir duvar için çok büyük boyutlarda bir tablo uygun olmayacaktır. Bunun yerine küçük boyutlarda birden fazla tablo asimetrik olarak asılabilir.
  • Duvar rengine ve odadaki eşya ve aksesuarlara uygun renkte bir çerçeve seçilmelidir.
  • Tablodaki resim ve figürler odanın konseptine uygun olmalı ve oda ile bir bütünlük sağlamalıdır.
  • Tabloları direkt olarak asmak yerine tablo rafları monte ederek resimleri buraya yerleştirmek farklı ve hoş bir görüntü sağlayacaktır.

Oturma Odaları için Boya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Duvar rengi ve duvar boyası bir odanın dekorasyonunun temelini oluşturur. Seçilecek kaliteli bir boya ve dekorasyona uygun olarak seçilen renk veya renk kombinasyonu ile oturma odalarında istenilen tarz yaratılabilir. Boya seçimi yaparken odanın aldığı ışık, odanın büyüklüğü ve oluşturulacak olan dekorasyon tarzı önemlidir. Ayrıca boya seçimi yaparken sağlığa uygun kalitede boyalar tercih edilmelidir. Renkler modaya uygun olarak da seçilebilir. Modern tarzda bir oturma odası için soğuk tonlar tercih edilirken, farklı tarzların bir arada kullanıldığı yeni trend dekorasyonlarda farklı, canlı ve zıt renkler kullanılarak odada değişik bir hava yaratılabilir.

Güneş Almayan Oturma Odaları için Boya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Odaların bulunduğu cepheye ve pencerelerin büyüklüğüne göre odanın aldığı ışık değişiklik göstermektedir. Oturma odasının büyüklüğü de buna eklendiğinde odanın boyasının seçimi de oldukça önem göstermektedir. Bu unsurlara göre az ışık alan ve küçük metrekare bir oturma odasında açık tonlarda duvar boyası kullanmak doğru olacaktır. Işık alsa dahi küçük bir oda söz konusu ise daha çok derinlik verecek olan gri tonlar duvar rengi olarak tercih edilebilir. Veya tek bir duvar belirlenerek belirlenen açık rengin birkaç ton koyusu bu duvara uygulanarak derinlik sağlanabilir daha geniş bir görüntü elde edilebilir. Büyük oturma odaları için ise seçenek her zaman daha fazladır. Koyu ve renkli boyalar tercih edilebilir.

Duvar Boyasında Ne Tür Boyalar Kullanılmalıdır?

Duvar boyası seçerken ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsur boyanın insan ve çevre sağlığına duyarlı olarak sağlıklı malzemeden üretilmiş olmasıdır. Ayrıca duvarların nefes alıp vermesini sağlayan türde bir boya olmasına da dikkat edilmelidir. Uzun ömürlü ve yüksek örtücülüğe sahip olması da önem verilmesi gereken başka bir unsurdur. Sağlığa zararlı yapıda solvent bazlı boya türleri kullanılmamalıdır. Plastik boya, saten boya, yağlı boya gibi boya türleri oda dekorasyonu ve duvarın yapısına uygun olarak seçilebilir.

Hangi Renk Boyalar Evi Aydınlık Gösterir?

Oturma odasında en çok kullanılan renkler beyaz, gri, krem tonları, açık pembe ve açık yeşil gibi pastel tonlardır. Renk kombinasyonları da boya seçiminde son zamanlarda sıklıkla tercih edilenler arasındadır. Odanın tek bir duvarını farklı bir renge boyanması ile elde edilen bu yöntemle dekorasyona farklı bir hava katılmaktadır. Enerji veren bir hava yaratmak adına sarı ve turuncu tonları ile sıcak bir görüntü sağlanabilir. Yeşil tonlar doğal ve hoş bir görüntü verecek, koyu tonlarla ve zıt renklerin kullanımıyla da modern ve farklı tarzlar yaratılabilir. Bembeyaz kireç rengi bir boya odada kullanılacak dekorasyon tarzı ile uyumlu olması şartıyla oldukça aydınlık verecek bir görüntü yaratacaktır. Güneş rengi bir duvar veya açık krem tonları da odaya ferahlık ve aydınlık verecektir.

Oturma Odasına Yemek Masası Seçimi Nasıl Yapılır?

Oturma odası iç mekân tasarımı yaparken çoğunluklu geniş metrekareye sahip olan oturma odalarında bir yemek masası da dekorasyona eklenir. Yemek masası çok amaçlı olarak zaman zaman bir çalışma masası şeklinde de kullanılabileceği için geniş oturma odaları için bir avantaj sağlamaktadır. Odaya eğer bir kitaplık kurulduysa hemen önüne konulacak bir masa gayet kullanışlı olacaktır. Çok geniş bir masa yerine küçük ve yuvarlak bir masa oturma odası için yeterli olacaktır. Dekorasyon tarzına uygun tarzda ve renklerde olması dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir. Eğer geniş bir alan söz konusuysa dikdörtgen ve geniş bir masa da tercih edilebilir. Salonda da bir yemek masası olacağından yemek masası daha çok spor tarzda, modern, işlevsel, çok amaçlı kullanıma yönelik ve rahat sandalyelerden oluşan bir masa takımı olarak seçilebilir.

Oturma Odasında Yemek Masasının Boyutuna Nasıl Karar Verilir?

Oturma odası için seçilecek bir yemek masası sade hatlara sahip olmalı ve çok büyük boyutlarda tercih edilmemelidir. Yemek davetleri için genellikle salonlardaki yemek masası tercih edileceği için oturma odası için masa tercihi daha çok günlük ihtiyaçların karşılanacağı şekilde ve özelliklerde olmalıdır. Rahat sandalyeler ve küçük bir masa bir oturma odası için yeterli olacaktır. Büyük oturma odaları için daha büyük boyutlarda bir yemek masası tercih edilebilir. Fakat yine de bir oturma odasında fazla eşya görüntüsü vermeyen, göz yormayan nitelikte seçimler yapmak daha doğru olacaktır. Odanın tarzına paralel olarak seçilen bir yemek masası odaya sıkışık görüntü vermeyecek şekilde, alanı daraltmadan bir köşeye, bir koltuğun hemen bitimine ya da bir pencere önüne yerleştirilebilir.

Küçük Oturma Odaları Nasıl Dekore Edilir?

Küçük oturma odaları için öncelikle dikkat edilmesi gereken konu sade bir tarz belirlemektir. Odanın tarzını minimal, bohem veya modern olarak belirlemek odayı daha ferah ve geniş gösterecektir. Çok fazla aksesuar kullanmak yerine az ve büyük aksesuarlar tercih etmek daha doğru olacaktır. Ayrıca duvar rengi olarak açık renkler tercih etmek de odayı ferah gösterecektir. Koltuk seçiminde L koltuk tercih etmek de alanı avantajlı bir şekilde kullanma konusunda destekleyecek bir seçim olacaktır. Küçük bir oturma odasında hem fazla eşya kullanmak yerine az ve sade mobilyalar kullanmak daha doğru olacaktır. Katlanabilen sehpa ve masalar gibi işlevsel ürünler de kullanılarak yerden tasarruf sağlanabilir. Açık renklerde koltuklar ve mobilyalar tercih etmek, fazla renk ve desenden uzak durmak alanı daha aydınlık gösterecektir. Perde seçimi de buna paralel olarak pencereye uygun şekilde seçilebilir. Odada tek bir ana renk belirlemek ve eşyaları bu ana rengin tonları şeklinde tercih etmek de küçük alanlar için bir uyum yaratacaktır.

Küçük Oturma Odalarının Dekorasyonunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oturma odalarının dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken adımlar şunlardır;

  • Odanın metrekaresini ve aldığı ışığı göz önüne alarak oturma odası için en uygun tarz belirlenmelidir.
  • Koltuğun ve mobilyaların seçimi de odanın belirlenen tarzı ve büyüklüğü dikkate alınarak seçilmelidir.
  • Konfor ve rahatlık sağlayacak seçimler yapılmalı pratik ve çok amaçlı eşyalarla alan en verimli şekilde kullanıma uygun tasarlanmalıdır.
  • Açık renkler tercih edilmeli ve en fazla iki ana renk belirlenerek bu renklerin tonları ile dekorasyon yapılmalıdır.
  • Büyük avizeler yerine tavana ve duvara monte edilmiş spot ışıklar kullanılabilir.
  • Fazla eşyalarla sıkışık bir görüntü yaratmak yerine az ve işlevsel eşyalarla sade bir görüntü sağlanmalıdır.
  • Çok fazla aksesuardan kaçınılmalıdır. Sade ve az aksesuar kullanılmalıdır.

Küçük Oturma Odalarına Eşya Seçimi Nasıl Yapılır?

Küçük oturma odalarını dekore ederken eşya seçimi konusunda bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Odanın daha geniş gözükmesi, ferah ve yeterli olması yapılacak eşya seçimlerine göre sağlanabilir. Öncelikle depolama alanları olmalı, fazla eşyaları koyacak dolaplarla alan verimli kullanılmalıdır. Dolaplar yerine bazalı koltuklar veya çekmeceli dolaplar da aynı işlevi görecektir. Böylece odada düzen sağlanarak sade bir görüntü elde edilebilir. Eşyaların renginin çok koyu veya renkli olması da sade görüntüden uzaklaşmaya sebep olacaktır. Odanın daha ferah olması için eşyaların rengi, belli bir ana renk belirlenmesi ve bu ana rengin tonlarının kullanılması şeklinde yapılmalıdır. Eşyalar odanın ölçülerine uygun şekilde ve gereğinden büyük olmamalı, fazla eşyadan uzak durulmalıdır. İşlevsel, katlanabilen ve çok amaçlı eşyalar tercih edilmelidir.