Yatak Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Ev dekorasyonu, özel yaşam alanımızın tarzımıza ve konforumuza uygun olarak yaşam kalitemizi artıracak düzeyde giydirilmesidir. Yatak odası da konforun ve rahatlığın sağlanması gereken en önemli odaların başında gelir. Yatak odası dekorasyonu nasıl olmalı ve eşyalar nasıl seçilmeli gibi sorular kişinin tarzına, odanın büyüklüğüne ve evin genel karakterine uygun olması şeklinde cevaplar verilebilir. Evde bir giyinme odasının olması veya farklı bir alanda veya odada bir giysi dolabının olması bir avantaj olarak kullanılarak daha ferah ve geniş bir oda elde edilebilir. Zeminin ve duvarların yapısı, hava geçirebilen, hijyenik ve antialerjen gibi özelliklere sahip olması uyku kalitesi ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Duvar boyası, zemin döşemesi, halı ve pencereler ve perdeler uyku kalitesine direkt olarak etkisi bulunduğundan bu ana etkenlere uygun seçimler yapılmalıdır. Yatak odası dekorasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken bir başka konu da kullanılan doğru renkler ve az eşyadan oluşmasıdır. Bir yatak odası dekorasyonunda ferah, rahatlatıcı ve dinlendirici bir ortam sağlanmalı ve yaşam standardını yükselten en önemli etken olan uyku düzenine hizmet eden bir tarz oluşturulmalıdır.

Yatak Odası için Perde Seçimi Nasıl Yapılır?

Yatak odası dekorasyonu yaparken yapılacak en önemli seçimlerden biri perde seçimi olacaktır. Perde seçiminde odanın boyutu, aldığı ışık, pencerelerin boyutu göz önünde bulundurulması gereken önemli bilgilerdir ve seçimler bu bilgilere göre yapılmalıdır. Yatak odası dekorasyonunu tamamlayıcı bir parça olan perde seçimi öncelikle odanın büyüklüğüne göre yapılmalıdır. Küçük bir yatak odası ve küçük pencereler için aydınlatıcı açık renkli ve düz perdeler idealdir. Büyük yatak odalarında ve büyük pencerelerde ince bir tül perdenin yanında karanlık bir ortam oluşturmak için koyu ve kalın perde kumaşından bir fon perde seçilebilir. Stor ve jaluzi perdeler de tek başına kullanılabilir.

Yatak Odası için Perde Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatak odası perdesi seçimi sağlıklı bir dinlenme ve sağlıklı bir uyku kalitesine ulaşabilmek için oldukça önemlidir. Doğru seçim yapabilmek için şu adımlara dikkat edilmesi gereklidir.

  • Odanın büyüklüğüne uygun perde seçimi yapılmalıdır.
  • Pencerelerin büyüklüğü ve odanın aldığı ışık dikkate alınmalıdır.
  • Sade, göz yormayan, düz renk perdeler kullanılmalıdır.
  • Uyku anında odanın ışığını kesecek ek perde veya materyaller kullanılmalıdır.
  • Desen kullanımı odanın renkleri ve büyüklüğüne göre seçilmelidir.

Yatak Odası için Halı Seçimi Nasıl Yapılır?

Yatak odası halısı, perdeler gibi odanın temelini ve tarzını yansıtan parçalardan biridir. Yatak odası halısı seçerken öncelikle odanın büyüklüğüne göre seçim yapılmalıdır. Halı tek parça olarak büyük boyutlarda seçilebilir. Yatağın önüne tek parça küçük bir halı tercih edilebileceği gibi yatağın yanlarına iki parça şeklinde de tercih edilebilir. Yatağın bazalı veya karyola şeklinde altının boşlukta olması da tek parça mı yoksa parça parça halılar mı seçeceğiniz konusunda yol gösterebilir.

Büyük bir yatak odası için yatağın altını da kaplayacak bir halı veya çok büyük odalarda boşluktaki alanı kaplayacak büyüklükte tek bir halı tercih edilebilir. Veya boşlukta kalan alanları kaplayacak parça halılar da tercih edilebilir. Küçük yatak odalarında ise yatağın ön kısmına veya yan kısımlarını kaplayan küçük halılar tercih edilebilir. Hem de küçük bir yatak odasının tüm yüzeylerini kaplayacak tek parça büyük bir halı da kullanılabilir. Az ışık alan ve karanlık odalarda ferah bir görüntü elde etmek için açık tonlarda düz renk halılar tercih etmek daha uygun olacaktır.

Yatak Odası için Halı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatak odası dekorasyonu yaparken odaya hem görüntü olarak şıklık katacak hem de sağlıklı bir ortam sağlayacak bir halı seçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Dinlendirici ve dingin bir ortam sağlamak için diğer eşyalarda olduğu gibi halılarda da desensiz düz ve açık renkler tercih edilebilir.
  • Halı yumuşak, kolay temizlenebilen, hijyenik ve antialerjik yapıda olmalıdır.
  • Boşluktaki alanlar doğru şekilde değerlenmeli ve doğru ölçüde halılar tercih edilmelidir.
  • Desenli halı tercih edilecekse göz yormayan desenler ve renkler tercih edilmelidir.
  • Huzur veren renkler tercih edilmelidir.

Yatak Odasındaki Halı Boyutuna Nasıl Karar Verilir?

Modern yatak odası dekorasyonu yaparken eşyaların odanın büyüklüğüne oranı doğru şekilde planlanmalıdır. Yatak odası dekorasyon fikirleri arasında halı seçimi genel olarak ya iki parça ya da yatağın altı ve çevresini belirli ve istenilen ölçüde diğer eşyalar da dikkate alınarak kaplayacak ölçüde yapılmalıdır. Küçük yatak odası dekorasyonu yaparken az eşya ve sadelik ön planda tutulmalı ve aynı sadelikte halılar tercih edilmelidir. İki parçalı halılar yatağın sağına ve soluna yerleştirilerek dikdörtgen ve antre halısı kullanılabilir. Ölçüler genel olarak 80 x 150 cm ve 70 x 130 cm şeklinde tercih edilebilir. Veya yatağın altına yerleştirilecek büyük bir halı da yatak odası dekorasyonu için doğru bir seçim olabilir.

Yatak Odası İçin Aksesuar Seçimi Nasıl Yapılır?

Yatak odası aksesuar seçimi odanın temel dekorasyonu tamamlandıktan sonra yapılacak en son tercihlerden biridir. Aksesuarlar öncelikle seçilen yatak odası tarzına uyumlu olmalıdır. Bohem veya klasik bir yatak odası seçtiyseniz aksesuar seçimlerini de bu tarza birebir uyumlu halde kullanmalısınız. Dinlendiğimiz, rahatladığımız özel bir alan olan yatak odalarında fazla ve gereksiz aksesuar kullanmak yerine sade ve gerekli objeler seçmek yeterli olacaktır. Odanın büyüklüğü ve duvarların ne kadar boş kaldığı da göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalardır.

Yatak Odası için Aksesuar Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatak odası için aksesuar seçiminde şu adımlara dikkat edilerek tercih yapılması odanın dekorasyonunu doğru bir şekilde tamamlamayı sağlayacaktır;

  • Işıklandırmada loş ışık sağlamak için odanın tarzına uygun abajurlar seçilmelidir.
  • Duvar aydınlatmaları da tarza uygun şekilde yatak başlarına monte edilebilir.
  • Odanın dinlendirici havasını bozacak sayıda veya renklerde aksesuarlar kullanılmamalıdır.
  • Duvarlardaki boşluklar küçük aynalar veya odanın havasına uygun resim ve çerçevelerle süslenebilir.
  • Makyaj masası ve ayna gibi aksesuarlar odanın büyüklüğüne göre tercih edilmeli ve odadaki hareket alanını bozmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
  • Büyük yatak odalarında ufak bir kitaplık ve yanında yatak odasına uygun bir bitki kullanarak şık bir köşe oluşturulabilir.
  • Küçük yatak odası dolap üzerinde, dolap içlerinde, baza içi veya yatak altlarında bir saklama alanı yaratmak için uygun sepetler, hasır kutular, hurçlar ve özel saklama kutuları tercih edilebilir. Böylece şık bir görüntü ile yerden tasarruf edilerek kolayca düzen sağlanabilir.

Yatak Odası için Boya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Huzur dolu ferah bir uyku için yatak odası dekorasyonu özenle planlanmalıdır. Bunu planlarken işe duvarlardan başlamak gereklidir. Duvarların hava almasını sağlayan yapıda bir sıva ve boya seçmek ilk doğru adım olacaktır. Boyanın kokusuz, su bazlı ve tiner gibi zararlı maddeler içermeyen cinste olması da başka önemli noktalardır. Boya rengi de ortamı boğmayacak ferah tonlarda tercih edilmeli, göz yoran fazla desenlerden uzak durulmalıdır.

Güneş Almayan Yatak Odası için Boya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Işık almayan ve az güneş gören yatak odaları için canlı renklerin açık tonları tercih edilebilir. Uçuk sarı, beyaz, krem gibi tonlar ışık almayan yatak odaları için ideal boya renkleridir. Ayrıca duvarlarda farklı tonlar kullanılarak kontrast oluşturulabilir. Soğuk tonlar yerine sıcak tonlar tercih edilmelidir.

Küçük Yatak Odası Nasıl Dekore Edilir?

Küçük yatak odası dekorasyon fikirleri odanın verimli olarak kullanılması için özenle uyulması gereken adımlardan oluşur. Yatak odasındaki alanın verimli kullanılması için a dan z ye tüm detaylar minimal olmalı ve yatak odası dekorasyon ürünleri buna göre tercih edilmelidir. Öncelikle sade yatak odası dekorasyonu küçük yatak odaları için en iyi tercih olacaktır. Açık renkler kullanmak, az eşya ve aksesuar bulundurmak, doğru duvar rengi ve halı seçimleri ile huzurlu bir ortam sağlamak gereklidir. Gardrop ve kıyafetlerin evin farklı bir alanına yerleştirilmesi, gömme dolap ve özel depolama alanlarının tercih edilmesi gibi detaylar düşünülerek odanın alanı daha sakin ve verimli kullanılabilir.

Küçük Yatak Odası Dekorasyonunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Odanın rahat ve konforlu şekilde kullanılması için küçük yatak odası dekorasyonu yaparken şu adımlara dikkat edilmesi önerilmektedir;

  • Odanın duvarları sıcak tonlarda ve açık renklerde tercih edilmelidir.
  • Odada gereksiz eşya ve aksesuardan uzak durulmalıdır.
  • Eşyaların büyüklüğü odanın büyüklüğüne ve şekline göre seçilmelidir.
  • Eşyaların, duvarların ve halıların rengi uyumlu olmalıdır.
  • Odadaki duvar, perde, aksesuar gibi tüm ürünlerin renkleri tek renk ve tonları şeklinde veya iki renk şeklinde seçilmelidir.
  • Odanın ışıklandırması yatak odasına uygun şekilde seçilmelidir.
  • Dolaplar gerekirse başka bir odaya veya alana yerleştirilmelidir.
  • Eşya saklama alanları özenle planlanmalı, özel kutu ve hurçlardan yararlanılmalıdır.