Ev Nasıl Kiralanır, Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İş nedeniyle kısa ya da uzun süreli şehir değişiklikleri, evlilik, okula yakın oturabilmek gibi sebeplerle yaşam tarzına ve bütçeye uygun ev tutabilmek hem zevkli hem de yorucu bir süreçtir. Özellikle tatilde konforlu konaklama için yazlık, iş veya eğitim amaçlı ikamet değişikliklerinde eşyalı ev kiralama ihtiyaçlarına en doğru çözümü bulmak için bazen kayda değer miktarda zaman ve enerji harcamak gerekebilir. Ancak ev kiralarken belirli noktalara dikkat edildiği ve bu alanda deneyimli bir kaynaktan destek alındığı takdirde tam da aranılan özelliklerde kiralık ev seçeneğine ulaşabilmek mümkündür.

Ev Kiralama Prosedürü Nedir?

Bir ev nasıl kiralanır? sorusuna en doğru yanıtı verebilmek için sürecin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Ev kiralama prosedürünün ilk aşamasında, kiracı ve kiralayan taraflar sözlü olarak anlaşmaya varır. Ardından tarafların haklarını koruyacak yasal bir dayanak oluşabilmesi için sözlü anlaşmanın detayları yazılı metin haline getirilir. Kiralama sürecinin resmi olarak başlaması için matbu haldeki kira sözleşmesinin taraflar veya yasal temsilcileri tarafından imzalanması yeterlidir.

Sözleşme imzalanmadan önce kiracının tutacağı evi kontrol etmesi yararına olacaktır. Ev satın alırken dikkat edilenler ile benzer şekildeki kontrol süreci sayesinde evde önceden oluşmuş hasarlar ve eksikler kayıt altına alınabilir. Eksiklerin olup olmadığını kontrol için ev sahibi veya kira yetkisine sahip temsilci tarafından hazırlanan demirbaş listesinden faydalanılabilir. Tabii online ev kiralama platformları tercih edildiği takdirde ev kiralama prosedürünün uzamasına neden olan tüm bu detaylara odaklanmaya gerek kalmaz.

Sözleşmenin kurulmasını takiben kiracı elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini üzerine alabilir. Tabii bunun öncesinde sözleşmede belirtilen depozito tutarını mülk sahibiyle kararlaştırılan banka hesaplarına yatırması beklenir. Bu aşamada ayrıca kira bedeli ile varsa emlakçının hizmet bedeli de ilgili hesaplara yatırılır.

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Ev kiralama aşamasında ilk olarak bütçenin belirlenmesinde fayda vardır. Ev kirası için ne kadar bütçe ayrılabileceği net bir şekilde belirlemeli ve seçenekler bunun üzerinden incelemelidir.

İkinci olarak nasıl bir ev kiralanacağına karar verilmelidir. Bu aşamada odaklanılabilecek kiralık ev çeşitleri eşyalı ve eşyasız ol arak iki ana gruba ayrılır. Ayrılacak bütçeye göre hangi seçeneğin daha ekonomik ve kullanışlı olabileceği detaylıca düşünülmelidir.

Dikkat edilecek konular arasında kiralanacak evin konumu da bulunur. Kiralanacak evin hangi ilçede veya bölgede olması gerektiği konusunda kapsamlıca düşünülmelidir. Çevredeki sosyal alanlar, eğitim kurumları, alışveriş merkezlerine yakınlık gibi koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Konuma karar verirken güvenlik konusuna da mutlaka önem verilmelidir. 

Belirlenen lokasyonda uygun şartlardaki evleri gezerek çevrelerindeki olanaklar konusunda daha detaylı bilgi edinebilmek mümkündür. Bu tarz bir gezi sayesinde özellikle çevrelerindeki sosyal alanların uygun olup olmadığı ve ulaşım imkânları açısından zihinlerdeki soru işaretlerinin tamamına tatmin edici cevaplar bulunabilir.

Tüm arama ve kiralama işlemlerinde, yol gösterici konumdaki gayrimenkul danışmanının ya da uygulamasının seçimi özenle yapılmalıdır. Bu açıdan doğru tercihte bulunulması, eksiksiz bilgilendirme ve işlemler esnasında hızlı yönlendirme gibi avantajları beraberinde getirir. En ideal seçeneklere yönlendirme sağlayan, bütçeye uygunluk başta olmak üzere belirlenen şartlara uygun ev bulunmasına yardımcı olacak danışmanın seçimi ayrıca yasal işlemlerin doğru şekilde yapılması açısından da büyük fayda sağlar.

Kiralanması düşünülen ev seçildikten sonra artık sıra kira ödemesi, depozito tutarı, teslim koşulları ve kontratın ne şekilde yapılacağı konularına yoğunlaşılabilir. Bu süreçte yapılması gerekenler ayrıca kira sözleşmesini imzalamak, abonelik işlemlerini gerçekleştirmek olacaktır.

Tüm bu işlemlerin titizlikle ve dikkatle tamamlanmasının ardından son aşamada taşınma sürecinde alınacak hizmetleri planlamaya ve eve yerleşmeye odaklanılabilir.

Eşyalı Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Eşyalı ev kiralama, özellikle şehir değiştirecek ve belirli süreyle konaklama ihtiyacı içerisine girecek kişiler tarafından oldukça tercih edilen bir seçenektir. Öğrenciler, turistler, iş amaçlı seyahat edenler bu yöntem vasıtasıyla kiralama giderlerinde avantaj sağlamış olur. Fakat eşyalı ev kiralarken de tıpkı ev satın alırken dikkat edilenler gibi bazı noktalara dikkat etmek gereklidir. Eşyalı bir ev kiralamadan önce söz konusu mülk ve içerisindeki eşyalar gözden geçirilmelidir. Gerek evin gerekse eşyaların kullanılabilirlik seviyesi ve yaşam biçimine uygun olup olmadığı irdelenebilir. Ayrıca beyaz eşyaların çalışıp çalışmadığı, mutfak ekipmanlarının ve mobilyaların durumu da göz önüne alınması gereken noktalardır. 

Eşyalı ev kiralama sürecinde bir diğer dikkat edilecek nokta ise demirbaşların kira kontratına titizlikle yazılmasıdır. Bu tür eşyalarla ilgili özel durumlar ek maddeler halinde sözleşmeye eklenmelidir. Zira kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında ileride oluşabilecek iletişim problemleri ve diğer olası sorunlara karşı her zaman kanıt olarak gösterilip sorunun çözüme kavuşmasında yol gösterici niteliğe sahiptir.

Öğrenciler Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmelidir? 

Özellikle farklı bir şehre taşınmaları gereken üniversite öğrencileri, kiralık evde konaklayarak rahat ve verimli bir eğitim süreci geçirmek isteyebilir. Benzer durum, doğup büyüdükleri şehirde eğitim hayatlarına devam etmelerine rağmen okulları yaşadıkları yerleşimden uzak bir noktada olan öğrenciler için de geçerlidir. Okula yakın kiralık ev seçeneklerini değerlendirmek, hem zaman hem de yol masrafı açısından öğrencilere ve ailelerine avantaj sağlar.

Öğrenciler için kiralanması düşünülen evin eğitim görülen okula yakınlığı ve huzurlu bir bölgede, güvenlik hizmeti olan bina ya da site içerisinde yer alması epey önemlidir. Hatta market, hastane ve sosyal alanlara yakınlık da aynı derecede dikkat edilmesi gereken diğer konuları oluşturur. Kiralanacak evin eşyalı olması, öğrenci için gayet avantajlı bir seçim olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ev sahibi ile kiracı arasında karşılıklı güveni sağlayacak olan kira sözleşmesinin titizlikle hazırlanarak imzalanmasıdır. Tüm bilgiler dikkatlice doldurulmalı, tarih ve kira tutarı gibi bilgiler hatasız yazılmalıdır. Eğer eşyalı olarak kiralanacak ise evde olan demirbaşların listesi kontrata eksiksiz biçimde kaydedilmelidir. 

Yabancı Uyruklular Türkiye'de Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmelidir?

Yabancı uyruklular ülkemizde ev kiralarken bölge seçimini oturum amacına uygun olarak yapabilir. Örneğin; kiracı konumundaki yabancı uyruklu kişi, belirli süreyle ülkede turist olarak kalacaksa tarihi ve merkezi bölgelere yakın eşyalı bir ev tutabilir. Öğrenim amaçlı geçici ikametlerde ise okula ve sosyal alanlara yakın bölgelerdeki seçenekler değerlendirilebilir. 

Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de ev tuttuklarında mutlaka kira kontratı yapmalı ve kimlik bilgilerini kendi kimlik ya da pasaport bilgilerine göre hazırlandığından emin olmalıdır. Ayrıca başka bir ülkenin vatandaşı olarak ülkemizde ev tutacak kişilerin kira kontratının noter huzurunda yeminli tercüman ile yapması zorunluluğu mevcuttur. Bu usule uygun olarak düzenlenmeyen kira kontratlarının yasal geçerliliği bulunmamaktadır.

Ev Kiralarken Ne Kadar Depozito Verilmelidir?

Depozito, ev sahipleri için bir nevi güvence bedeli olarak ifade edilebilir. Mülk sahibi, kiracısından ilk sözleşmenin imzalanması esnasında böyle bir talepte bulunabilir. Depozito tutarı, yasal olarak 3 aylık kira bedelini geçmeyecek şekilde alınarak bankada mevduat hesabında tutulur. Söz konusu tutar, kiracı evden çıkmadığı sürece çekilemez. Kiracı evi tahliye ettiğinde bu tutarı faiziyle birlikte geri alır. Ancak evde herhangi bir maddi hasar bırakıldığı tespit edilirse mülk sahibi maddi hasarını karşılamak için depozitoyu kullanabilir.

Depozitonun tutarı ve hangi koşullarda iade edilebileceği, sözleşmede maddeler halinde açıkça belirtilmelidir. Ev sahiplerinin talep ettiği bu tutar hakkında bilgi dağarcıklarını genişletmek isteyenler “Depozito Nedir?” başlıklı içeriğe göz atabilir.

Kiracının Depozito Ödemesi Zorunlu mudur? 

Kiracıların depozito ödemesi yapmaları kanunen zorunlu değildir. Ev sahibi ve kiracı depozitonun verilip verilmeyeceği konusunda anlaşarak bunu sözleşmede açık şekilde belirtir. Eğer depozito ödenmesi konusunda anlaşılmış ise bu tutar 3 aylık kira tutarını geçmemelidir. Ev sahibi bu tutardan daha fazlasını kiracıdan talep edemez. Depozito ödemesi, bankada kiracı ve mülk sahibi adına ortak bir hesap açılarak yapılır. Depozitonun geri alınması ise her iki tarafın onayı ile banka tarafından gerçekleştirilir. 

Kira Sözleşmesi İmzalamak Zorunlu mudur?

Kira sözleşmesi imzalamak zorunlu değildir. Fakat taraflar arasında oluşacak güvenin temellerini atılması, ileride ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların hukuki kanıtı ve çözümü için kira kontratı oldukça önemli bir belgedir. Zira bu belge hem kiracının hem de kiralayanın haklarının korunmasında kanunen referans noktası konumundadır. Kiracının evi hangi tarihlerde kiraladığı, ne kadar depozito ödediği, eşyalı olarak kiraladıysa demirbaşların neler olduğu, kira tutarı ve zam oranları gibi tüm hakların hukuki kanıtı için kira kontratı oldukça faydalıdır. Anlaşma sözlü halde bırakılır ve kira kontratı yapılmazsa ileride yaşanabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta hukuki olarak kanıt mevcut olmaz. Bu nedenden dolayı özellikle kiracı yasal haklarını aramakta zorluklar yaşayabilir. 

Evde Oluşan Bir Hasarın Ücretini Kiracı mı Öder?

Borçlar Kanunu’nun 308. maddesine göre ev sahibi, zararın kiracı tarafından yapıldığını kanıtlamadığı müddetçe tüm tamir masraflarını karşılamak zorundadır. Evdeki eşyalara ve yüzeylere karşı herhangi bir hor kullanım, olağan aşınma ve eskime dışında bir zarar durumunda ise ev sahibi mahkeme yolu ile tespit yaptırarak kiracıdan maddi hasarı talep edebilir. Tüm bu koşullara ek olarak kiracı kendi ihtiyaçları doğrultusunda, sözleşmesinde aksi belirtilmiyorsa, yenileme yaptırabilir. Klima montajı gibi yenileme süreçleri sonucunda ortaya çıkan masraflar, tamamen kiracıya aittir. Tabii evin kullanım konforunu artıran bir yenileme söz konusu ise ev sahibi ile kiracı anlaşarak kiradan düşme gibi alternatif uygulamaları da devreye alabilir.

İnternetten Ev Nasıl Kiralanır? 

Ev kiralama aşamasında yaşanabilecek birçok zorluğu sanal dünyanın sağladığı olanaklarla aşmak mümkündür. Emlak piyasasını takip ederek fiyat ve nitelik karşılaştırmaları yapmak için gerekli bilgilere internet üzerinden rahatlıkla ulaşılabilir. Filtreleme yoluyla tam olarak istenilen özellikte kiralık daireler, online ev kiralama platformlarında kısa bir araştırmanın ardından çabucak listelenebilir.

İnternetten ev kiralamak için öncelikle seçilen platforma üye olunması gerekir. Üyelik işlemi esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasına özen gösterilmelidir. Daha sonra kiralamak istenen evin özellikleri filtreleme özelliği kullanılarak belirtilir. Çıkan seçenekler arasından en uygun ev seçilerek kiralama sürecinin devamındaki işlemler için müşteri yetkilileri ile iletişime geçilir. 

İnternetten ev kiralamak için güvenilir bir firma tarafından kullanıma sunulan platformdan yardım almak en doğru seçim olacaktır. Zira platformun güvenilir olması ve sunacağı seçenekler internet yoluyla ev kiralama için oldukça önemlidir. Hupev, güvenle ev kiralama olanağı sunan bir web sitesi olarak tüm süreçlerde müşteri hizmetleri desteği ile müşterilerine kusursuz çözümler sunmayı hedefler.

Ev Kiralama Hakkında Merak Edilenler

Ev kiralarken ne gerekli?

Süreç dâhilinde kiralayanın ve kiracının temin etmesi gereken bir dizi belge ve bilgi bulunmaktadır. Ev kiralamak için gereken belgeler ve bilgiler; kimlik, DASK poliçesi, kiranın yatırılacağı banka hesap numarası, eski tarihli faturalar ve mülkün demirbaş listesidir. Kiracının temin etmesi gerekenler ise kimlik, güncel maaş bordrosu ile karşılıklı anlaşılması durumunda tahliye taahhütnamesi ve kefil bilgileridir. Ayrıca iki taraf arasında belirli süreli kira sözleşmesi imzalanır.

Kiracı evin odalarını kiraya verebilir mi?

Kiracı, ev sahibinin yazılı rizası kira sözleşmesinde geçtiği sürece evin odalarını kiraya verebilir. Yani bir başka ifade ile kiralanan konutun belirli kısımları için alt kiralama yapabilir. Ancak bu hakka sahip olunabilmesi için kira sözleşmesinde özel yetkinin bulunması şarttır. Alt kiralama yapılabilmesi için önemli bir diğer koşul ise mülk sahibinin herhangi bir maddi ve manevi zarara uğratılmamasıdır.

Kiralanan evde kaç kişi kalabilir?

Kiralanan evde, sözleşmeyi yapan kişinin yanı sıra aile üyeleri ve varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler kalabilir. Söz konusu iki kategorinin dışında kalan kişiler ise yasal olarak alt kiracı konumundadır ve ev sahibinin bu kişilerin tahliyesi için ihtar hakkı mevcuttur. Kiralanan evde kaç kişinin kalabileceği, kiracı ve kiralayan arasında imzalanan sözleşmede açıkça belirtilebilir.